Ne demek Bitcoin!

Günümüzde, bitcoin ve onunla beraber gelen dijital para birimleri popülerliğini gittikçe artırıyor. Onların her gün artan piyasa değerlerinden dolayı neredeyse duyulmaması imkânsız bir hal aldı. İlk olarak bitcoin çıkış amacı; insanların emeklerini, üçüncü bir şahıs olmaksızın para aktarımını sağlamak ve gelişmemiş ülkelerin para değerlerinin, gün içinde %66.6 oranlarında bir değer kaybı yaşamasıyla birlikte onların verdikleri emeklerinin bir anda kaybolmasının önüne geçmek için ortaya çıkmış. İlk duyduğum zaman, aklımdan geçenler bu sistemin tutunamayacağı yönündeydi. Çünkü direk olarak banka sektörünü etkiliyor ki bu da asılardır oluşmuş bir sistemi ve onun arkasındaki destekçilerinin, direk olarak bu sisteme karşı çıkarlar diye düşünüyordum. Fakat araştırdıkça bu sistemi temellendiren teknolojinin aslında Dünya’daki birçok teknolojik sistemin altyapısını (block chain) değiştirebileceğini düşünmeye başladım. Birçok platformda en çok tartışılan konulardan biri olan bitcoin de bu dünya da her yeni oluşan sisteme karşı alınan eleştirilerden de nasibini almış bulunmaktadır. Ve tarihe bakıldığında değişikliği kabul etmeyen (edemeyen) insanların, yeni sistemin getirdiği değişikliklerle birlikte ortadan kayboldukları görülür. Şu an günümüzde de bitcoinler ilgili birçok yapılan eleştiri buna örnek nitelikte. Şimdi size Bitcoin açıklayıp ondan sonra onunla ilişkili teknolojilerden bahsedeceğim.

BİTCOİN NEDİR?

Dijital para birimlerinden biri olan bitcoin, diğer klasik para birimlerinden ayrılan tarafı herhangi bir maden ya da kağıtla basılıp elle tutulur bir şey olmayıp, elektrikle bilgisayarların içinde var olmasıdır. Bu para birimini özel yapan şey ise bir merkezi olmaması yani hiçbir ulusa ya da merkez bankasına bağlı olmamasıdır. Bu sayede herhangi bir kurum tarafından paranıza el koyulma ihtimali olmuyor ve bir para aktarımı yapıldığı zaman (özellikle yurtdışına bir para aktarımı) işlem ücreti olarak çok az bir ya da işletim ücreti alınmadan paralarını aktarabiliyorlar. Gözüken o ki kendi paranı, istediğin gibi, yönetme hakkı sağlıyor.   Aklınıza şu soru gelebilir ; “Merkezi olmayan bir paraya nasıl güvenile bilinir? “. Bu sanal paranın arkadaşında kırılması neredeyse imkânsız olan Block Chain (blok zinciri) teknolojisi var.

Block Chain (blok zinciri)

 

Block Chain günümüzdeki internet ağlarına benzeyen bir oluşumu var. Bu oluşum internet ağlarından daha çok güvenilir bir sistem. Bitcoin bu kadar değerlenmesini sağlayan yegâne şey denilebilir. Hatta bu sistemle beraber merkezi olmayan birçok sisteme, öncülük edecek gibi gözüküyor. Block chain yani her blok zinciri denilen yapı her blok da iki şifre saklanıyor ve bu şifrelerden biri önceki bloktaki en son oluşturulan şifre diğeri ise yeni oluşturulacak olan şifre. Bu bahsedilen şifrelerin içinde; aktarılan paranın miktarı, gönderilen adres ve alan adres bilgileri barınıyor. Ve bu şekilde aktarılan paranın miktarını ve kimden kime aktarıldığını içeren veriyi şifreleyip bir blok halinde önceki blokla birleştirip zincir oluşturmasına block Chain sistemi deniyor.

Block chain teknolojisi şu şekilde çalışıyor; öncelikle para miktarı, alıcının bilgisi ve vericinin bilgisi bir hash fonksiyonuyla (güçlü bir şifreleme fonksiyonunla) şifreleniyor daha sonra kendisinden önceki en son şifreyle birlikte bir blok halinde zincirine dâhil oluyor. Ve bu veri dünyanın birçok farklı yerindeki bilgisayarda eşzamanlı olarak aktarılıp kaydediliyor ki (bu bilgisayarların çoğu aynı zamanda bitcoin madenciliği yapılan bilgisayarlar). Bu şekilde kaydedilen blockchain verilerini hacklenmesi için bütün bu ağdaki bilgisayarlardaki verilerin eşzamanlı olarak değiştirilmesi lazım ki bu da neredeyse imkânsız. Ayrıyeten hash fonksiyonuyla oluşturan bu blok zincirleri içindeki 256 bitlik şifre herhangi fazladan yazılan bir ‘a’ harfi bile şifreyi bambaşka bir hale getiriyor ki bu da şifrenin özelliği yitirmesiyle gerçekleşiyor. Zaten oluşturulan 256 bitlik şifre şuan günümüzdeki bankacılık sisteminde kullanılıyor. Bu sistemin kırılması günümüzdeki bilgisayarla mümkün olmuyor ve eğer kıracak bir bilgisayar (kuantum bilgisayarlarının gelişmesi vs.) gelirse büyük ihtimalle yerine 512bitlik bir şifreleme gelecektir önceki 128bit ve 64 bitlik sistemlerine geldiği gibi. Ve bu oluşan binlerce farklı veri merkezi yapılan bütün işlemleri kaydeden şu an 120gb büyüklüğünde bir açık defter bulunuyor. Bu şekilde dünyadaki yapılan bütün işlemleri herkes tarafından görülebiliyor. Böylelikle de herhangi bir bitcoin iki kere kullanılması önüne geçiliyor.

Bitcoin Mining (bitcoin madenciliği)

 

Bitcoin mining yani türkçesi bitcoin madenciliği ise bitcoinin alt yapısını oluşturup ve geliştiren bir sistemdir. Bu sistemin amacı block Chain için birçok veri merkezi yaratıp ve bu veri merkezlerini yapılan her bir para transferini şifrelenmesini için alt yapı için gereken sistemleri kurmaktır. İlk başlarda normal ev bilgisayarlarıyla yapılan bu işlem şu an binlerce hektarlık alanı kapsayan dev veri merkezleri ile yapılıyor. Bu sistemle oluşturulan her bir yeni bloka karşılık sistem tarafından belli bir miktar bitcoin ödeme yapılıyor.  Zamanla problemler daha da zorlaşıyor çünkü yapılan veri transferi gittikçe artıyor bu da daha fazla miktarda hash fonksiyonun çözülmesi demek oluyor. Ve sistem problem çözdükçe yeni bitcoinler oluşuyor (meydana geliyor). Bu oluşan bitcoinler sistem tarafından yeni basılıyor.  bitcoinler ilk oluşturulduğu zaman üst limit olarak 21 milyon bitcoin olarak belirlenmiş ve günümüzde bitcoin mining yapılarak şu an açığa çıkan 16 milyon bitcoin açığa çıkarıla bilinmiş. 21 milyon bitcoin ulaşabilmek için bize gereken zaman yaklaşık olarak 123 yıl. ve bu mining işlemi yapılınca çok fazla bir enerji ihtiyacı duyuyor ve işlemcilerin ısınmasının önlemek içinde soğutma sistemlerine gerek duyuluyor. Birçok sistem maliyetinin yanında bugün bir bitcoin parasının değeri 16,118.18$ olduğu düşünüce madenciliğin karlı bir yatırım olduğu düşünülebilir.

Ve tabii ki de bu sistemin de bir riski var. Bir yıl içinde yaklaşık olarak değeri 22 kat artmış ve ekonomik olarak böyle bir yükselişin dengesiz olduğu düşünüldüğü için bitcoinin bir balon gibi şişirilip şişirilip en son da patlayacağı üzerine iddiaların oluşmasına sebebiyet veriyor.

 

Son olarak, Bitcoin değeri yükselir mi yoksa düşer mi bilmiyor fakat arkasındaki sistem ile paranın aktarılması konusunda güçlü bir alternatif ve bitcoin balon gibi patlasa bile hayatlarımıza getirdiği Block Chain sistemi ile birçok yeni teknolojiye altyapı olacaktır.

 

Teşekkür ederim bir sonraki yazıma kadar görüşmek üzere :)b

Kaynaklar

 

http://blockgeeks.com/guides/what-is-blockchain-technology/

http://www.blockchaintechnologies.com/blockchain-mining

https://www.coindesk.com/information/how-bitcoin-mining-works/

https://medium.com/@chrshmmmr/consensus-in-blockchain-systems-in-short-691fc7d1fefe

Barış Özcan-  https://www.youtube.com/channel/UCv6jcPwFujuTIwFQ11jt1Yw

Burak Nayir Yazar:

3 Yorum

  1. Tarık ALTUN
    22 Aralık 2017
    Yanıtla

    Teşekkür ederiz.

    • Burak Nayir
      22 Aralık 2017
      Yanıtla

      rica ederim 🙂

  2. Ata ücaroğlu
    23 Aralık 2017
    Yanıtla

    Emeğinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir